Home SJMTOC Paddo’s onze kleine broertjes

InleidingIk ben niet zo onnozel om de effecten van het gebruik van welke drug dan ook, nu of in de toekomst gemaakt of gevonden, gelijk te stellen aan het doel en de uiteindelijke bestemming van het menselijke leven, namelijk Verlichting, het een worden met het Goddelijke. Ik suggereer slechts dat die ervaringen een "gift van genade" vormen, die niet direct tot verlossing leidt, maar wel kan helpen en waar we dankbaar voor mogen zijn, als het op ons pad komt. Om even opgeschud te worden of even uit de sleetsheid van de dagelijkse ervaringen weg te gaan, om een paar tijdloze uren de wereld van binnen en buiten te schouwen, niet vanuit de dierlijke noodzaak om te overleven of de menselijke obsessie alles te vatten in woorden en begrippen, maar zoals ze gegeven en gezien worden door de Geest van het Al, dat is voor iedereen een ervaring van onschatbare waarde.

Aldous Huxley
in "Doors of Perception" (1954)

Als kleine kinderen al luisterden we naar verhaaltjes over kabouters die hun huisje maakten in een paddestoel, over giftige paddestoelen die door heksen werden geplukt. Hoe kleuriger, hoe giftiger, leerden we in de biologieles. Erg veel waardering voor deze nuttige, mooie, voedzame en zelfs psychedelische dingen hebben we in onze cultuur niet.
Je kunt ze eten, dat is het ongeveer, maar daarbij beperkt men zich veelal tot de overbekende champignons. Dat er tientallen andere soorten eetbare paddestoelen zijn is alleen aan de fijnproevers bekend. Dat is overigens sterk cultuurgebonden. In Oost-Europa en Azië kijkt men veel positiever tegen de paddestoel aan, al is dat meestal vanwege de eetbaarheid of de geneeskrachtige werking van met name de Combucha.

Paddo's of hallucinogene paddestoelen zijn ook bekend als Magic Mushrooms, Kaalkopjes, Liberty Caps, Psilo's, Mexicaantjes, Hawaiianen, Holy Children, Shrooms of Mushies. Vanwege de aanwezigheid van psychedelische stoffen (die je psyche delicaat en delicious beïnvloeden) geven ze je, soms met wat hobbels, een lekker gevoel en bij een wat sterkere doses een blik in een andere - magische - wereld. Het Duitse woord Zauber-Pilze of toverpaddestoelen is wel passend. Sinds een paar jaar zijn ze als `natuurlijke' eco-drug op de golven van de house-cultuur populair aan het worden. Vanouds worden de magische paddestoelen echter vooral gebruikt als een sterk ritueel getint psychedelisch middel.
In Nederland zijn ze duidelijk `in'. Je leest er veel over, hoort er over praten, deze of gene deelt z'n ervaringen en ze zijn vrij makkelijk te krijgen. Ouders maken zich zorgen, terwijl hun tienerkinderen misschien uitkijken naar hun eerste kennismaking met dit fenomeen. Maar wat doe je als je er geen ervaring mee hebt? Dit kleine boekje kan je helpen, want er valt heel wat te zeggen over de zogenaamde magische paddestoelen: hoe je ze gebruikt en hoe je het meeste kunt leren van die kleine broeders.

We propageren het gebruik van deze en andere middelen niet, het is geen recreatief pepmiddeltje; het gaat om krachtige ervaringen en om substanties, die niet altijd ongevaarlijk zijn. Het blijven tenslotte natuurproducten met verontreinigingen die iedere trip weer anders kleuren, maar je ook een stevige psychologisch douw kunnen geven. Je kunt er niet echt verslaafd aan worden, maar ze wel gaan gebruiken en blijven gebruiken vanwege de kick, omdat je iedere keer wat nieuws wilt of je de gewone wereld even wilt ontsnappen. Sommigen blijven daar in hangen en glijden wel degelijk af, raken de weg kwijt of worden depressief, het is onzin om te beweren dat er nooit iets fout gaat.
Aan de andere kant, het is vaak ook een heel plezierige ervaring en je kunt aan zo'n reis naar binnen ook iets positief overhouden. Meer inzicht in en zeggenschap over je eigen beleving, weten wat er ten diepste in je leeft, dat kan helpen. Ook houden de meeste gebruikers er wel het gevoel aan over, dat ze wat dichter bij het Al, bij de God in zichzelf zijn gekomen.


Het is aan jou om te kiezen: laat je de Paddo's in het bos, probeer je het zo maar eens of bereid je, je voor op je trip, die `reis in jezelf'. Als je zo nodig Paddo's wilt gebruiken, is dat laatste echt het verstandigst en dit boekje zal je in ieder geval informeren. Over de geschiedenis, de achtergronden, de heiligheid, de mogelijkheden en de gevaren van Paddo's. Dan kom je in ieder geval op iets bekender terrein als je door het psychedelische gordijn stapt en als je al een geregeld gebruiker bent dan kun je ervaringen misschien beter plaatsen of delen.
Ben je verder geïnteresseerd dan kun je achterin een literatuur- en video-overzicht vinden en ook geven we een aantal Internetsites over dit onderwerp. Daar kun je ook detail-informatie vinden over de diverse soorten, hoe je ze kunt herkennen, wat de chemische stoffen zijn enzovoorts. Er is veel bekend over magic mushrooms (alleen in Nederland noemen we ze sinds 1996 Paddo's), maar in dit boekje hebben we het vooral over de ervaringen, de trip en hoe je als gebruiker met paddestoelen kunt omgaan. Kwekers, mycologen en zoekers kunnen genoeg Duitse en Engelstalige boeken vinden. We hebben bij het schrijven van dit boekje geen speciaal (politiek) doel voor ogen; het gaat ons er niet om het gebruik van Paddo's op grote schaal te promoten, tegelijkertijd willen we ook geen onnodige angsten kweken. Dit boekje is een handreiking, niet meer. Als we de lezer al iets mee willen geven dan is het vooral de overtuiging dat we het hier over iets magisch hebben; niet iets om achteloos in je mond te stoppen. Het innemen van Paddo's en de trip die dat veroorzaakt is een stap naar 'n andere werkelijkheid waar je onder meer kunt leren dat alles wat je door je zintuigen ervaart, gekleurd en vertekend is.

LS, KK & JJ
Hier en daar staan persoonlijke ervaringen van een aantal gebruikers. Illustratief en leuk, maar niet meer dan dat; iedereen heeft z'n eigen trip.
View Shopping List Checkout
Home Sitemap - all pages and ppdoucts Search - index and full-text search Up - overview View PREVIOUS psychoactive or psychedelic View NEXT psychedelic or psychoactive

[www.sjamaan.com] [Español] [Italiano] [Francais] [Deutsch] [English] [Nederlands]

()