Home SJMTOC Paddo’s onze kleine broertjes

Paddo's: hoe kom je eraan?Ze vallen niet uit de lucht, dus hoe kom je aan Paddo's. Je kunt ze natuurlijk kweken of zoeken, maar we beginnen met de eenvoudigste en waarschijnlijk veiligste methode.

Kopen
De in Nederlandse headshops, smartshops, Paddowinkels of coffeeshops verkochte Paddo's zijn meestal Psilocybe mexicana of Stropharia cubensis. Die laatste meest in gedroogde vorm; de kleine Kaalkopjes of Liberty Caps (Psilocybe semilanceata) zijn er soms ook vers. Men haalt ze uit kwekerijen, van thuiskwekers of vers uit Engeland en Denemarken. De winkels hanteren standaard porties van 25 a 30 gram verse paddestoelen of 3 tot 5 gram gedroogd. De verkopers weten ongeveer wat iedere soort `doet' en passen de portie daarop aan. De genoemde hoeveelheden is voldoende voor een stevige trip voor een persoon of een lichte - marihuana-achtige - trip voor twee personen. De prijs die je hiervoor moet betalen is gemiddeld zo'n fl. 25,-. Wanneer je werkelijk geen ervaring hebt met dit soort middelen, wees dan verstandig en neem niet te veel, niet iedereen reageert hetzelfde en er is ook een zeer kleine kans op allergische reacties.

Zoeken
We gaan hier niet al te zeer op in, daar zijn genoeg andere boeken voor. Het is ook echt iets voor de liefhebbers. Een klein stukje nuttige kennis; er bestaan bijna 75 soorten paddestoelen die min of meer hallucinogene stoffen bevatten. Een aantal groeit ook in ons klimaat, zoals het puntig kaalkopje, de prachtvlamhoed, de gazonvlekplaat, de hertezwam en veel amanieten, waaronder ook de vliegenzwam (rood met witte stippen...).

Joepie, zal iedereen nu denken, de psychedelica groeien in park, bos en wei en staan daar vrij voor het oprapen. Een goddelijke geschenk! Ja en nee. In theorie is dit inderdaad het geval. In praktijk blijkt echter dat het zoeken en determineren van paddestoelen, zeker voor een ongetraind oog, niet eenvoudig is. Het grootste gevaar bij het zoeken van paddestoelen is dat de verkeerde soorten worden geplukt, met mogelijk levensgevaarlijke gevolgen! Dit is vooral het geval bij de Amanieten. Zorg er dan ook voor dat je, zeker de eerste paar keer, met een ervaren paddestoelenzoeker of een echte mycoloog (paddestoelenkundige op pad gaat. Naast deskundigheid zal je ook een portie geduld moeten meebrengen.
Vooral het zoeken naar het, vrij algemeen voorkomend, puntig kaalkopje is een eindeloze zoektocht, met name omdat ze zo vreselijk klein zijn. Het blijkt dat als je ze eenmaal in de gaten krijgt, je ze op een gegeven moment overal ziet. Dat is niet zo vreemd, het grootste deel van de paddestoel, het mycelium, zit als draderig weefsel onder de grond en kan zich zeer ver uitstrekken. De Paddo's boven de grond zijn de sporenvormende seks/voortplantingsorganen en, zoals Terence McKenna opmerkte, de manier waarop ze hun zonnebad nemen.


Afijn, nu weer even praktisch. Paddestoelen zoeken doe je op bemeste weilandjes in de zomer, maar vooral in de herfst. Zorg voor warme en regenbestendige kleding; het is vervelend om een griep aan je zoektocht over te houden. Zorg voor bakjes die lucht doorlaten of mandjes of papieren zakken. Neem een paar extra mandjes mee zodat je de verschillende soorten uit elkaar kunt houden, en je ze thuis nog eens in alle rust kunt determineren. Zo'n double check is niet overbodig en een stuk veiliger. Denk eraan zowel grote, kleine als onvolgroeide paddestoelen ‚n wat mycelium (onderaan de paddestoel, de wortels) mee te nemen, dat helpt om de soort te bepalen.
Natuurlijk ga je respectvol met de natuur om; snij de paddestoelen met een scherp mes en beroer de ondergrond zo weinig mogelijk, laat geen afval achter, sluit hekken en laat de dieren met rust. En... als je slim bent noteer je de vindplek maar houd je 'm geheim, anders zit er volgend jaar misschien een hele groep mensen te plukken. Haal overigens niet alle Paddo's weg, laat er een paar staan voor de volgende oogst! De sporen zorgen voor de voortplanting en de verplaatsing naar andere locaties.


Kweken
Misschien nog leuker dan paddestoelen zoeken is het om ze zelf te kweken en na de nodige inspanningen die kleine mannekes zo van je vensterbank te kunnen oogsten. Dit is in de praktijk geen eenvoudige zaak. Zeker het opkweken van het mycelium, zeg maar het ondergrondse deel van de paddestoelen, is werk voor profs. Het is namelijk belangrijk om uiterst steriel te werk te gaan en om allerlei ziekten en beestjes buiten de deur te houden. Daarnaast is bij het opkweken van sporen tot mycelium een perfecte en regelmatige temperatuur en vochtigheid gewenst; iets wat thuis niet altijd makkelijk te regelen is.

Een sympathieke, en relatief goedkope, oplossing zijn de zogenaamde growkits. Hierbij heeft een professionele kweker al het moeilijkste voorwerk gedaan en kan je een kant-en-klaar doosje met voorgekweekt mycelium kopen waar dan, indien juist verzorgd, na een aantal weken de paddestoelen uit de grond moeten schieten. We zeggen met opzet `moeten', want bij ons is dat in de praktijk nooit echt gelukt, ondanks een liefdevolle verzorging zoals in de handleiding beschreven. Of er zaten rare beestjes in, of ze droogden ondanks veel sproeien uit of het mycelium schrompelde onder onze ogen weg.
Ook de verdere opkweek van de paddestoelen lijkt dus makkelijker dan het is...

Wil je hier toch meer over weten dan verwijzen we je naar de literatuurlijst achterin dit boekje.View Shopping List Checkout
Home Sitemap - all pages and ppdoucts Search - index and full-text search Up - overview View PREVIOUS psychoactive or psychedelic View NEXT psychedelic or psychoactive

[www.sjamaan.com] [Español] [Italiano] [Francais] [Deutsch] [English] [Nederlands]

()