Home SJMTOC Paddo’s onze kleine broertjes

Sjamanen - Therapie
Je kunt een trip heel goed zien als een soort onderhoudsbeurt van je geest. Eens goed in alle hoekjes en gaatjes kijken, onverwerkt verdriet omarmen, frustraties en trauma's opsporen en misschien ook iets doen aan lichamelijke klachten of zien waar die vandaan komen.
Bedenk wel dat verandering als doel niet goed werkt. Echte verandering is een gevolg, je kunt alleen streven naar een totaal begrip, een totaal bewust worden van wat is en zal zijn, namelijk het onveranderlijke. Van daar uit, door te verwerken, te beleven of te herbeleven lossen problemen zich vanzelf op; niet door er hard aan te werken maar door ze te verwerken.


Er zijn ondertussen wel mensen, die je professioneel begeleiden op een paddestoelentrip. Die noemen zich vaak sjamanen en grijpen terug op de oeroude rituelen en aanpak van de medicijnmannen en tovenaars uit vreemde culturen. Soms komen er ook echte sjamanen uit het oerwoud naar ons land! De hele aanpak werkt heel goed, maar misschien is het iets te vreemd voor je, want het is een heel gedoe met zang, drummen en vreemde ceremonies die je misschien pas achteraf op hun waarde kunt schatten.
Ook `echte' psychotherapeuten of psychiaters zijn soms niet vies van deze middelen om je te helpen bepaalde diepe trauma's aan de oppervlakte te krijgen. Psychiater en psychonaut van het eerste uur, Steve Groff, praat niet voor niets over `de universele decodeerder', over de functie van de trip om associaties en verbanden aan het licht te brengen. In diverse landen is daar ervaring mee. Ook in Nederland is lange tijd psychedelische therapie toegestaan voor mensen met oorlogstrauma's. Helaas is dat verder nog niet uitgewerkt.

In de psychotherapie is een tijdlang met bijvoorbeeld XTC gewerkt met bemoedigende resultaten, helaas is dat nu is dat allemaal verboden. Toch zijn er best mensen te vinden, die je kunnen begeleiden, er zijn workshops en er zijn mensen die als `sitters' willen optreden. Dat wil zeggen dat ze zelf niets nemen, een beetje toezicht houden, met dekens rondrennen, je zonodig vasthouden en je helpen je veilig te voelen. Het is belangrijk dat zo iemand op de juiste momenten wat stimuleert, je helpt met visualisaties of ademhalingsoefeningen. Zij moeten stevig in hun schoenen staan want soms komt er heel wat los. Omdat de `officiële' therapeuten hiermee een risico lopen (hun beroepsorganisaties wijzen het vanwege de juridische problemen af) moet je soms even zoeken naar een goede begeleider.View Shopping List Checkout
Home Sitemap - all pages and ppdoucts Search - index and full-text search Up - overview View PREVIOUS psychoactive or psychedelic View NEXT psychedelic or psychoactive

[www.sjamaan.com] [Español] [Italiano] [Francais] [Deutsch] [English] [Nederlands]

()