Home SJMTOC Paddo’s onze kleine broertjes

De ChemieWe zullen je hier niet overspoelen met allerlei chemische verbindingen en formules; als je er meer over wilt weten staan in de literatuurlijst de nodige suggesties. Enige leuke en interessante wetenswaardigheden hebben we alvast voor je geselecteerd.

Magic mushrooms bevatten de werkzame stoffen psilocine en psilocybine die werken als een hallucinogeen. Er bestaan zo'n 75 soorten paddestoelen die psilocybine en psilocine bevatten.
Deze woorden zijn afgeleid van het Griekse `psilos' (kaal) en `kube' (hoofd) en dat slaat natuurlijk op het uiterlijk van de paddestoel. Dit is makkelijk terug te vinden in het Nederlandse puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata).
Psilocybine en psilocine zijn zogenaamde alkaloïden (stikstofhoudende stoffen die in de natuur voorkomen).
Naast deze twee hebben we soms nog te maken met een hele rits andere, minder tot nauwelijks werkzame, stoffen waarvan Baeocystine en norbaeocystine de bekendste zijn. In de Amanita zit een heel andere actieve stof, die isoxazal heet, maar van de vliegenzwam, in verband met vergissingen en/of vergiftiging, kun je maar beter afblijven.

De verhouding van psilocybine en psilocine varieert van soort tot soort. Het belangrijkste verschil is dat psilocine onstabiel is en afbreekt wanneer de paddestoel wordt gedroogd, terwijl psilocybine veel langer meegaat. De beide stoffen zijn even psychoactief, maar omdat het moleculaire gewicht van psilocine lichter is, is het dus relatief sterker. 1,4 keer om precies te zijn.
Psilocybine en psilocine zijn lid van de zogenaamde tryptamine-familie en ze lijken op de natuurlijke neurotransmitter serotonine, ook wel aangeduid als het `gelukshormoon'.

DMT
Dimethyltriptamine (DMT) is de werkzame stof op een iets dieper chemisch niveau. In zowel psilocine als psilocybine komt een variant van DMT voor, namelijk in psilocybine het 4-phosphoryloxy N,N-dimethyltriptamine en in psilocine het 4-hydroxy-N,N-dimethyltriptamine. DMT komt in veel hallucinogenen voor, zoals in Ayahuasca, maar het komt ook los voor als poeder. Op zichzelf doet DMT niets voor je, omdat je lichaam het onschadelijk maakt via MAO mono-amine-oxydase. Voeg je nu een MAO-remmer toe, die daar iets aan doet, dan voel je wel de effecten. Dat betekent in de praktijk dat je geen substanties die als MAO-remmer werken moet nemen tezamen met Paddo's, wil je niet verrast worden.View Shopping List Checkout
Home Sitemap - all pages and ppdoucts Search - index and full-text search Up - overview View PREVIOUS psychoactive or psychedelic View NEXT psychedelic or psychoactive

[www.sjamaan.com] [Español] [Italiano] [Francais] [Deutsch] [English] [Nederlands]

()